Ken je dat stemmetje in je hoofd dat altijd wel iets op te merken heeft? Dat stemmetje dat je vertelt dat je niet goed genoeg bent, dat je het vast zult verknoeien, of dat je pas iets verdient als je perfect bent? Dat is je innerlijke criticus.
"Mensen wachten tot ik het verkloot." -RW
Iedereen heeft hem, zelfs grote sterren zoals Robbie Williams en Bono van U2. Robbie zei ooit: "Mensen wachten tot ik het verkloot." Bono heeft weleens gedeeld dat hij soms denkt: "Ben ik echt goed genoeg om hier te staan?" Het laat zien dat zelfs zij, ondanks hun enorme talent en succes, soms worstelen met twijfels en een gevoel van tekortschieten. Als zelfs wereldsterren met zulke gedachten kampen, hoe zit dat dan met ons? Hoe vaak laten wij ons tegenhouden door dat stemmetje dat ons vertelt dat we niet genoeg zijn?
De innerlijke criticus kan zich op allerlei manieren manifesteren. Misschien herken je deze uitspraken:
“Je verdient dit niet.”
“Je kan dit niet.”
“Je moet harder werken, want anders…”
Het is een vermoeiend stemmetje dat vaak leidt tot piekeren, perfectionisme en een lager zelfbeeld. Voor sommigen voelt perfectionisme zelfs als de enige manier om controle te ervaren. Maar wat als ik je vertel dat je kunt leren om dat stemmetje zachter te zetten? Of dat je hem zelfs kunt vervangen door een vriendelijkere stem?
"Ben ik echt goed genoeg om hier te staan?" - Bono
Waarom zijn we zo kritisch?
Heb je ooit gemerkt dat je vaak veel milder bent voor anderen dan voor jezelf? Reflecteer eens: ben je net zo streng voor je vrienden, familie of collega’s als voor jezelf? Waarschijnlijk niet. Waarom zijn we dan zo hard voor onszelf? Vaak komt die kritische stem voort uit angst: de angst om niet goed genoeg te zijn, om afgewezen te worden, of om te falen. Voor sommigen heeft deze innerlijke criticus ooit geholpen om beter te presteren of kritiek van anderen te vermijden. Maar op de lange termijn kan het je juist beperken.
Vaak komt die kritische stem voort uit angst: de angst om niet goed genoeg te zijn, om afgewezen te worden, of om te falen.
De metafoor van de wolven in ons hoofd
Een oude indiaanse wijsheid vertelt het verhaal van twee wolven die in ons allemaal wonen: een zwarte wolf en een witte wolf. De zwarte wolf staat symbool voor negatieve gedachten, zelfkritiek en angst. De witte wolf vertegenwoordigt positiviteit, liefde en vertrouwen. Welke wolf sterker wordt, hangt af van welke je voedt. Geef je continu aandacht aan je innerlijke criticus, dan groeit de zwarte wolf en wordt het steeds moeilijker om positief over jezelf te denken. Maar als je bewust kiest om de witte wolf te voeden, kun je leren om zachter voor jezelf te zijn.
Tips om je innerlijke criticus aan te pakken
Je bent niet je gedachten, en je innerlijke criticus is niet de baas over jou. Hier zijn enkele praktische tips om aan de slag te gaan:
1. Herken je innerlijke criticus
De eerste stap is bewustwording. Probeer op te merken wanneer de kritische stem opkomt. Wat zegt hij? Hoe voelt dat? Alleen al door dit stemmetje te herkennen, neem je afstand en kun je bewust kiezen hoe je ermee omgaat. Je kan het ook altijd een naam geven. Dat helpt ook om er afstand van te nemen of de woorden vanop afstand te bekijken.
"Je bent niet het glas, je kijkt naar het glas" - JD
2. Voer de witte wolf
Richt je aandacht op positieve gedachten. Schrijf bijvoorbeeld elke dag drie dingen op die goed gingen of waar je dankbaar voor bent. Hoe vaker je dit doet, hoe sterker de witte wolf wordt.
Net zoals je spieren ontwikkelt door te trainen, is het ook belangrijk om je brein te trainen om positieve gedachten te activeren. Dit vraagt, tijd, consistentie en dus extra inzet.
3. Wees lief voor jezelf
Probeer je voor te stellen dat je tegen een goede vriend praat. Wat zou je tegen hen zeggen als ze zich zo kritisch voelen? Zeg datzelfde tegen jezelf. First of all: love yourself. Je verdient net zoveel liefde en begrip als ieder ander.
4. Relativeer
Vraag jezelf af: “Is wat mijn innerlijke criticus zegt echt waar?” Vaak overdrijft die stem. Je hoeft niet alles te geloven wat je denkt. Deze criticus heeft namelijk enkel de mogelijkheid om te overleven of gehoord te worden als jij dit wil. Je hebt de keuze om er niet naar te luisteren. Dat besef is ook een grote stap vooruit. Jij hebt je stuur in eigen handen!
5. Geniet van kleine momenten
Perfectionisme kan ervoor zorgen dat je het leven niet ten volle beleeft. Gun jezelf momenten van plezier, hoe klein ook. Neem een kop koffie in de zon, maak een wandeling of luister naar je favoriete muziek. Dit helpt je om meer in het moment te leven en los te laten wat je innerlijke criticus zegt. Angst trekt je soms naar het verleden, naar wat je hebt meegemaakt en je leven vorm geeft, maar voornamelijk naar de toekomst. Het creëert een wereld die niet bestaat, maar jou ervan overtuigd dat het waarheid zal worden. Tracht dit verschil duidelijk te zien vanuit het nu.
De kracht van zelfliefde
Zelfliefde is niet egoïstisch; het is essentieel. Hoe meer je van jezelf houdt, hoe zachter je innerlijke stem wordt. Begin vandaag met kleine stapjes: een compliment aan jezelf, maak hiervoor je eigen complimenten kaartjes. Neem een moment van rust of sta gewoon even stil bij wat je al hebt bereikt. Zie jezelf als een unieke power die vanbinnen een brandend vuur heeft dat je terug kan aanwakkeren. Je ademhaling kan je daarbij helpen.
Je bent zoveel meer dan de kritiek in je hoofd. Door je witte wolf te voeden en zachter voor jezelf te zijn, kun je leren genieten van het leven – op jouw manier.
コメント